Pretpark De Valkenier staat voor dilemma: investeren of sluiten

04 mei 2021

Een lastige keuze in Valkenburg.

Duivels dilemma.

Het is dan ook een duivels dilemma waarvoor de oud-directeuren zich gesteld zien: investeren in een pretpark middenin een woonwijk of gloort toch op termijn het einde voor Nederlands eerste pretpark, waar generaties toeristen met hun kinderen een leuk dagje uit hebben beleefd? De hamvraag voor de broers Otermans luidt dan ook: is er nog wel een markt voor een relatief klein, weinig opgepimpt pretpark? Waarbij de broers aantekenen dat De Valkenier met de huidige aantallen bezoekers en attracties nog steeds goed kan rondkomen.

“We willen hier niet de zielenpoot uithangen, beslist niet”, zegt Albert. “Het is enkel zo dat we gedwongen worden actie te ondernemen. De tijd loopt ons weg. We moeten handelen.”

De coronatijd noopt tot zelfreflectie, geeft Albert Otermans grif toe: “De Valkenier staat nu noodgedwongen stil, maar we moeten toch verder met het pretpark. Willen we dat op een verantwoorde manier doen en op de lange termijn overleven, dan zal er fors geïnvesteerd moeten worden in nieuwe, eigentijdse attracties. Om die investeringen rendabel te maken moeten we van de huidige 150.000 naar 500.000 bezoekers groeien. Maar is dat wel zo slim in een tijd van groeiende weerstand tegen het park onder omwonenden? De geluidsoverlast zal dan namelijk alleen maar toenemen. Of moeten we toch erover nadenken om te stoppen op termijn? Dan zou er op het terrein van De Valkenier bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk kunnen verrijzen.”

Die laatste optie wordt momenteel serieus verkend, aldus de gebroeders Otermans: “Je mag gerust weten dat er in dit verband al een intentieovereenkomst is gesloten met een gerenommeerde derde partij, Grouwels Daelmans Projectontwikkeling, die de mogelijkheden wil onderzoeken. Dit om te komen tot een alternatieve invulling van deze parkachtige omgeving, die recht doet aan de geschiedenis en kwaliteit van deze bijzondere locatie. Alles uiteraard in samenspraak met de gemeente en omwonenden. Dit soort vraagstukken en overwegingen houden ons momenteel flink bezig. Uitbreiden of stoppen, meer smaken zijn er niet.”

Lees hier het volledige artikel.